Bisamråttan

Bisamråttan

En kort promenad runt Finnåviken i kvällsskymningen. Det blåser en bitande kall vind. Rätt lite fåglar hörs, det är tystare än vanligt - det verkar som om hela skrattmåskolonin skulle ha försvunnit! Vanligtvis är här en jämn ljudmatta av skrattmåsarnas skrin. Kanske har de dragit tillbaka söderut till varmare områden i väntan på våren?

Sothönorna hörs ställvis och i träden runt omkring kvittrar och svirrar det av otaliga rödvingetrastar. De verkar att ha samlats här längs sydkusten nu i det kalla vädret - också vid Villa Elfvik fanns det massor av dem. Ett ensamt svarthakedoppingpar diskuterar i vasskanten. Brunänder, knipor, skedänder, sothöns och ett svanpar simmar omkring.

I södra delen av fågelsjön sitter en bisamråtta och gnager förnöjt på en rot. Den bryr sig inte alls om oss två fotografer som står tio meter bort och ställer in våra kameror och fotograferar tiotals bilder. Till slut dyker den i, kommer simmande en lov emot oss och vänder sedan och simmar iväg längs stranden. Den försvinner med ett plask en bit ifrån oss och allt blir lugnt. Kanske den har sitt bo i strandkanten där.

 

bisam 2

 

Bisam (bisamråtta) - Piisami - Ondatra zibethicus

 

Authors

Bloggens författare